HEVESI SÁNDOR-DÍJAT KAPOTT JURONICS TAMÁS

Hevesi Sándor-díjat kapott Juronics Tamás - Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, színházi rendező, érdemes művész, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, a magyar színház nemzetközi elismertetéséért és megismertetéséért, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja minden évben a színházi világnap alkalmából adnak át.

A Hevesi Sándor-díjat az ITI Magyar Központjának kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az elismerést minden évben annak a három művésznek, kultúraközvetítő, társulatvezető szakembernek adják át, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért. A színházak és színházi szervezetek által javasoltak közül az illetékes minisztérium és az ITI Magyar Központja képviselőiből álló kuratórium dönti el, hogy az adott évben kik részesülnek a díjból.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Gratulálunk Juronics Tamásnak a Hevesi Sándor-díjhoz!

További munkájához jó egészséget és sok sikert kívánunk!