MAGYAR TÁNCMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE
Első formája 1948-ban szerveződött, de Magyar Táncművészek Szövetsége néven 1954-ben alakult meg, amelyet 1960-ban újraszerveznek.
Hivatásos együtteseket, alkotó- és előadóművészeket, oktatási intézményeket és kutatókat tömörítő szakmai szervezet. Közvetítő szerepet tölt be az egész hazai táncművész terület, a szakmai intézmények és más művészeti ágak szervezetei között.
Fő funkciója a művészeti érdekképviselet, a tagság folyamatos tájékoztatása, kezdeményezések a hazai táncművészet megújítására vagy korrekciójára, kapcsolatok építése a külföldi társszervezetekkel, valamint a szakmai ismeretterjesztés elősegítése.
Fesztiválokat szervez, évadonként szakmai nívódíjakat ad ki, szolgálja a hazai táncművészetet érintő elvi, intézményi, személyi és egyéb problémák megoldását.
Javaslatokat tesz művészeti és állami díjak, kitüntetések odaítélésére.
Legfőbb fóruma a háromévenkénti Közgyűlés, amely egy-egy periódusra megválasztja az ügyekben eljáró elnökséget.
Feladatának megfelelően az évek során tanácskozásokat rendezett az egyes társulatok vagy táncirányzatok értékelésére, a tagság tájékoztatására kiadta periodikáit és évkönyveit (Külföldi Szemle, Táncművészeti Értesítő, Tánctudományi Tanulmányok), kezdeményezte az Interbalett bemutatósorozatát, a Táncfórum létrejöttét, majd szakmai támogatásával 2001-ben megalakult a Nemzeti Táncszínház.
Kiépítette értékes szakmai táncarchívumát (könyvtár, fotó- és videogyűjtemény, kézirattár), amely 1998-tól az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet keretén belül működik.
A magyarországi társadalmi átalakulás hatására a Magyar Táncművészek Szövetsége is átrendeződött: 1990-től mint föderatív szervezet működik. Tagságát a táncművészet területén működő hivatásos táncegyüttesek, intézmények, autonóm szakszövetségek, egyesületek, társaságok alkotják .

pozabankowa pozyczka na konto | pozyczki szybkie pozabankowa | szybka pozyczka przezinternet 247